Beroepsvaart

Ai, Ai, Kapitein. Het was je jongensdroom om bestuurder van een schip te worden. Hoe zit het momenteel met de beroepsmogelijkheden in de Nederlandse scheepvaart?

Stel de vraag: “Wat wil jij later worden?” in de kleuterklas en er zullen een aantal jonge mannen antwoorden: “Kapitein”. Vaak vervaagt deze gedachte als ze ouder worden. Dat is jammer, want beroepsvaart is een sector met tal van mogelijkheden. Wat houdt de beroepsvaart momenteel in? En wat zijn de beroepsmogelijkheden in deze sector? Bootjesgek zocht het voor je uit.

Ambitie

Beroepsvaart is commercieel gebruik maken van het water door middel van een boot. Heb jij ambitie om in de beroepsvaart te gaan werken? Dan moet je van aanpakken weten, lef hebben en in teamverband kunnen werken. Een bikkel, doorzetter en niet van suiker zijn. Schepen gaan dag en nacht door, ook met slecht weer. In tegenstelling tot pleziervaart werk je tijdens beroepsvaart aan of op een schip. Van toeristen via het water begeleiden tot een vrachtschip besturen.

Vraag en aanbod in Nederland

Nederland biedt verschillende opleidingsmogelijkheden voor beroepen in de scheepvaart. Naast VMBO en MBO wordt er op dit moment een HBO-opleiding ontwikkeld. Je hebt immers een goed stel hersenen nodig om te kunnen functioneren op een schip. Deze opleidingen krijgen helaas niet de aandacht die ze verdienen, maar hierdoor is de vraag naar gediplomeerden een stuk hoger dan in andere sectoren.

Funties

Er zijn verschillende functies in de beroepsvaart. Bestuur jij een vrachtschip dan heb je andere taken dan wanneer je bestuurder en gastheer bent van een sloep met arrangement in de Amsterdamse grachten. Eigenlijk moet je in beide gevallen alles weten en kunnen. Van navigeren en sturen tot het laden, lossen en onderhouden van het schip. Het belangrijkste is misschien nog wel dat je weet hoe je moet handelen wanneer er iets stuk gaat, en vooral niet in paniek schiet.